Att göra en Svensk Klassiker

En Svensk Klassiker är ett ordentligt kraftprov när det kommer till idrottsprestationer. För att klara en Svensk Klassiker krävs det att man inom ett år klarar av skidloppet Vasaloppet eller Engelbrektsloppet, cykelloppet Vätternrundan, simtävlingen Vansbrosimmet, samt löptävlingen Lidingöloppet.

Vasaloppet går alltid av stapeln första söndagen i mars, med start i Sälen och målgång i Mora. Loppet är 90 kilometer långt och är det äldsta och största skidloppet i världen. Det lockar längdskidåkare från hela världen och har anordnats sedan år 1922.
Under Vasaloppsveckan körs flera olika skidlopp, som Tjejvasan, Kortvasan, Halvvasan, Stafettvasan med mera, men det är endast det riktiga Vasaloppet och Öppet spår som räknas in i Svenska Klassikern.

Engelbrektsloppet är ett alternativ till Vasaloppet och är något kortare, nämligen 60 kilometer långt. Start och mål sker i Norberg i Bergslagen. Första loppet arrangerades år 1969 och det är det näst största skidloppet i Sverige.

Vätternrundan är ett 30 mil långt cykellopp som startar i Motala och sträcker sig runt hela sjön Vättern tillbaka till Motala igen. 1966 kördes loppet för första gången och numera är det cirka 23.000 deltagare från över 60 länder som deltar varje år. Vätternrundan är den tävling i en Svensk Klassiker som tar allra längst tid att genomföra.

Vansbrosimmet är med sina 3000 meter det kortaste loppet bland Klassikerns deltävlingar, men det är Sveriges största simtävling i öppet vatten. Det går av stapeln i orten Vansbro i Dalarna och lockar varje år cirka 16.000 deltagare.

Lidingöloppet är ett terränglopp på 30 kilometer på Lidingö i Stockholm. Det sägs att Lidingöloppet är tuffare än marathon, på grund av de omtalade och branta backarna man måste ta sig förbi. 1965 arrangerades det första loppet och idag är det ett av de största motionsloppen i Sverige.

I alla dessa lopp finns det kortare varianter att köra för att klara en Tjejklassiker eller Halvklassiker.